Welke hockeystick past bij mij?

Waar moet ik op letten bij het kopen van mijn nieuwe hockeystick en welke hockeystick past bij mij?

De stick die het beste bij jou past heeft met diverse dingen te maken. Hieronder zie je een aantal punten die belangrijk zijn om mee te nemen in het kiezen van JOUW ideale hockeystick:

Welke kromming is goed voor jou?

Om te bepalen welke stick het beste bij jou speelstijl past hebben we hieronder een uitleg over de kromming en het punt waar de kromming begint.

De kromming varieert bij ieder sticktype. Sinds een paar jaar mag de stick volgens de officiële reglementen niet krommer zijn dan 25mm. De kromming van de stick wordt aangeduid in millimeters (mm). De kromming van sticks varieert tussen 16mm en de 25mm. Waar je extra goed op moet letten bij de kromming is het punt waar de kromming begint. Er zijn sticks die een kromming hebben van 24mm waarvan de kromming begint aan de steel van de stick en eindigt bij de haak. Maar er zijn ook sticks waarvan de kromming op 20cm van de krul begint. De laatstgenoemde sticks zijn vooral geschikt voor mensen die scoopen of de sleeppush doen. De kromming moet, vanuit de krul gemeten, minimaal op een hoogte van 20cm zitten. Ook dit is een officiële regel.

Wat is er dan geschikt voor mij?

Om de keuze makkelijk te maken hebben we de kromming en het punt van de kromming in 3 groepen verdeeld:

Mid bow (Center bow)

Low bow

Extreme low bowMid bow:

Een stick met een kromming over de stick vanaf het punt waar de grip stopt tot het uiteinde van de krul noemen wij een Mid bow. Deze stick is geschikt voor de allround hockeyer. Je kunt hier makkelijk lange ballen mee slaan, pushen en flatsen maar ook een actie maken en liftpasses geven.

Tophockeyers die spelen met een Mid bow zijn:

 • Valentin Verga
 • Jelle Galema
 • Naomi van As

Bekijk hockeysticks met een mid bow kromming in ons assortiment.Low bow:

Een stick met de kromming ongeveer 25 cm vanaf de krul noemen wij een Low Bow. Deze stick is geschikt voor de behendige speler die vaak een liftpass geeft, sneller wil dribbelen maar vooral aanvallend ingesteld is. Scoopen en de sleeppush gaan hier ook al erg goed mee.

Tophockeyers die spelen met een Low bow zijn:

 • Sander Baart
 • Billy Bakker
 • Kitty van Male

Bekijk hockeysticks met een low bow kromming in ons assortiment.Extreme bow:

Een stick met de kromming op minimaal 20 cm vanaf de krul noemen wij een Extreme bow. Deze stick is gemaakt voor de handige dribbelaar. Ook is het heel makkelijk om met deze sticks ballen omhoog te pushen. Dus voor halfhoge ballen en de scoop een ideale stick. De strafcorner wordt meestal ingesleept met sticks van deze kromming.

Tophockeyers die spelen met een Extreme bow zijn:

 • Mink van der Weerden
 • Jeroen Hertzberger
 • Maartje Paumen
 • Eva de Goede

Bekijk hockeysticks met een extreme bow kromming in ons assortiment.

Hopelijk geeft dit jou meer duidelijkheid met het kiezen van de juiste stick voor jou.

Welk gewicht is goed voor jou?

Officieel mag een stick met grip en tape e.d. maximaal 737 gram wegen. Voor de meeste hockeyers is dit te zwaar. Mocht je nog gespeeld hebben op een grashockeyveld dan is er heel veel veranderd. De sticks zijn tegenwoordig een stuk lichter geworden. Dit komt doordat het gewicht niet meer als enige bepalend is voor een harde slag.

Leveranciers geven het daarom ook aan in een andere maattabel:

Een Medium stick wordt vooral gebruikt voor mensen die achterin spelen om extra gewicht achter de bal te zetten.

Een Light stick wordt door de grootste groep hockeyers gebruikt. De sticks worden ook het meest in deze gewichtsklasse gemaakt. Dit is een stick die voor iedere speler geschikt is.

Een Extra lightstick is voornamelijk geschikt voor jonge dames. Het kost namelijk meer kracht bij een zware stick om te dribbelen dan bij een lichte stick.

Een Extra Extra light stick is speciaal voor de dribbelaar die gewoon de aller-lichtste stick wil hebben. Op het moment dat je dit combineert met een hoge hoeveelheid carbon kun je alsnog erg hard slaan met deze stick. Dat maakt hem heel geliefd bij dames.

Stijfheid.

De stijfheid van sticks wordt door 3 verschillende materialen bepaald:

 • Carbon
 • Glasfibre
 • Aramid

Dit samen is 100%

Carbon: Glasfiber: Aramid
Zorgt voor de maximale stijfheid. Hoe meer er in de stick zit hoe stijver de stick is. Heb je een stick met een maximale hoeveelheid carbon dan heb je een hele stijve stick. Het voordeel is dat je als het ware door de bal heen slaat. Je voelt als je kracht zet geen trillingen door de stick. Er zit ook een andere kant aan de medaille, hoe stijver de stick is des te moeilijker wordt het om gevoel in de stick te krijgen op het moment dat je ermee dribbelt. Bekijk carbon hockeysticks van 60 tot 80% carbon. Liever een minder stijve hockeystick van 40 tot 60% carbon? In elke stick zitten glasvezels. Hoe meer glasvezels er in de stick zit des te flexibeler de stick is. Op het moment dat je nog moet beginnen met hockey dan is een stick met heel veel glasfiber veel plezieriger dan een stick met veel carbon. Glasfiber is een zachtere vezel dan Carbon waardoor de stijfheid ook minder is als er meer glasfiber in zit. Dit is een vezel die heel minimaal in de stick aanwezig is. Het haalt de stugheid meer uit de stick. Als dit percentage te hoog wordt dan is de kans ook groter dat de stick eerder slijt. Je hebt het alleen nodig omdat je anders de trillingen wat meer voelt.


Wat is voor jou de beste stick?

Dit delen we op in 3 categorieën:

 • Soepele stick
 • Allround stick
 • Stugge stick

Soepele sticks:

Een soepele stick zorgt voor optimaal balgevoel. Door de buigzaamheid wordt het controleren van de bal een stuk gemakkelijker. Het materiaal bepaalt de soepelheid van de hockeystick. Soepele sticks bevatten minder carbon en meer fiberglas. Met een soepele stick verlies je wel wat slagkracht bij het slaan van de bal. Dit kan een nadeel zijn, maar voor een technisch goed onderlegde speler is dit geen probleem. Belangrijk om te weten is dat junior sticks over het algemeen soepele sticks zijn, ideaal om de juiste drijf- aanname- en pushtechnieken aan te leren.

Allround sticks:

Wil je niet een te stugge stick, maar ook niet een stick die heel flexibel is? Dan is een allround stick de geschikte stick voor jou. Deze modellen hebben de juiste balans tussen soepelheid en stugheid. Met een allround stick heb je én behoorlijke slagkracht én balgevoel.

Stugge sticks:

Een stuggere stick heeft een andere materiaalopbouw dan een flexibele of allround stick. Een stugge stick heeft duidelijk minder buigzaamheid. Tijdens het slaan van de bal, vindt er bij een stugge stick minder buiging plaats. Hierdoor krijgt de bal meer snelheid mee en is de afwijking die je krijgt door trillingen minimaal. Stugge sticks zijn vaak sticks met veel carbon. Over het algemeen kun je ervan uitgaan, hoe meer carbon, hoe stugger de stick.Krul

De haak van een stick, ook wel “krul” genoemd, is er in diverse vormen. De vorm van de krul is niet vastgelegd in reglementen. Maar de omhoogkomende poot van de U mag gemeten vanaf de grond niet meer dan 10 cm hoog zijn.

We onderscheiden de volgende soorten krullen:

 • Kleine krul: dit is een ideale krul voor mensen die veel acties maken. Door de kleine krul kost het minder tijd om met de bal te dribbelen.
 • Normale krul: deze haak heeft een normale lengte. De meeste sticks hebben een normale krul. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om een bal met de backhand te stoppen.
 • Grote krul: door een grotere krul heb meer controle bij de backhandaanname. Door de grote krul kost het wel meer moeite om snel te dribbelen.

Er zijn ook nog andere typen krul. Dit zijn sticks met een krul die iets verder naar binnen staat. Dit zorgt voor een nog hogere dribbelsnelheid omdat de beweging van links naar rechts kleiner wordt met hetzelfde resultaat.De lengte van de stick.

Hierover worden meerdere verhalen geschreven. Wij vinden het belangrijk dat kinderen op een goede manier leren te hockeyen. Daarom wordt er in onze servicestore ook uitgebreid aandacht gegeven aan dit proces.

Hoe meet ik nu de goede maat?

 • Stap 1: Ga rechtop staan met de voeten naast elkaar.
 • Stap 2: Voel waar de voorkant van het heupbot zit. (bovenaan het stuk wat rechtomhoog gaat. In de afbeelding hiernaast ziet u precies welk punt dat is)
 • Stap 3: Houdt daar uw meetlint tegenaan en laat hem naar de grond gaan. (U weet nu het aantal centimeters van het heupbot tot de grond)
 • Stap 4: deel het aantal centimeter met 2,54 en rond dat af naar een heel cijfer en u heeft de juiste stickmaat in inches.

Wanneer is een stick te klein?

Om te kijken of een stick te klein is kunt u het bovenstaande doen. U kunt ook voor de volgende meetmethode gaan:

 • Stap 1: ga rechtop staan met de voeten naast elkaar.
 • Stap 2: doe het uiteinde van de stick onder de oksel.
 • Stap 3: kijk waar de krul eindigt. Op het moment dat deze onder de knieschijf blijft is de stick nog goed. Zit de stick op de knieschijf of hoger dan is het verstandig om naar een grotere maat te gaan kijken. Deze methode geeft je namelijk de minimale maat van een hockeystick.

Wat is het verschil tussen deze 2 manieren?

Met de ‘heupmeting’ krijg je een grotere stick. Dit heeft als voordeel dat je een langer bereik hebt en je er meer overzicht mee behoudt.

Met de ‘knieschijfmeting’ krijg je een kleinere stick. Dit heeft als voordeel dat je hier heel makkelijk de techniek mee kan leren. De nadelen zijn echter dat je minder makkelijk overzicht behoudt omdat je ver voorover gebukt staat en dat je schotkracht verliest.

Koop nooit een stick tot aan de navel. Dit is veel te groot. Het is onmogelijk om dan goed de techniek aan te leren omdat je alles gaat compenseren met:

- je hockeyhouding. Je kan nog maar moeilijk laagzitten met zo'n lange stick.

- je schouders. Je moet op een of andere manier toch die bal wegslaan

En het vervelendst van alles is: je hebt de bal ver van je af waardoor het voor je tegenstander makkelijker is om de bal af te pakken.Wat is voor jouw positie nu de beste oplossing?

Kijk waar je speelt in het team en wat je het meest doet in het veld. Met de hierboven gegeven informatie moet je een heel eind komen. Mocht je hier nog vragen over hebben dan staan wij voor je klaar. Voor vragen mail of bel ons gerust.